Vergi Uygulamalarında Dijital Dönüşüm Konuşuldu

Vergi Haftası dolayısıyla düzenlenen “Vergi Uygulamalarında Dijital Dönüşüm” paneli, 4 Mart’ta İstanbul Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapmak üzere İstanbul Vergi Dairesi Başkan Vekili Rıza Bilgiç söz aldı. Bilgiç, “Dijital dönüşüm, dijital kavramı gündemimize on beş yıl içinde girdi. Şimdi ise dijital hizmet vergisini konuşuyoruz” dedi. Değişen sosyoekonomik şatların vergi kurallarını da değiştirdiğini söyleyen Bilgiç, “Hukukun bütün alanları, örneğin bilişim hukuku diye bir hukuk daha önce yoktu. Bilişim hukuku, siber güvenlik gibi yeni kavramlarla karşı karşıya kalıyoruz. Sosyolojik gelişmeler bizi bu noktaya taşıyor” dedi. Bu anlamda vergi hukukunun da kendisini güncellediğini ifade eden Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “On beş sene önce ilk beyanname almaya başladığımız zaman o beyanname kabul masalarında müthiş bir kalabalık olurdu. Memur arkadaşlar gece yarılarına kadar onları tasdik ederlerdi. Şimdi böyle bir şey yok. Biz yüzde yüz artık beyannamelerimizi e-beyanname ile dijital olarak alıyoruz. Ve birçok bildiriyi e-bildiri olarak hepsini uygulamalar üzerinden alıyoruz. İnteraktif Vergi Dairemiz altmışın üzerinde işlemi hiç vergi dairesine gelmeden yapabilme imkânını bize sağlıyor.” Bugünkü toplantıda e-fatura, e-irsaliye gibi uygulamaların konuşulacağını söyleyen Bilgiç, “Gelir idaresinin bundan sonraki dijital dönüşümünün haritasının ne olacağı konusunda değerli katılımcılar bizleri aydınlatacaklar” dedi.

Üretimin Güvenceye Alınmasında En Temel Argüman: Vergi

Rıza Bilgiç’in ardından söz alan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “İnsanlığın en değerli şeyi toplumun ihtiyacı ve istihdamın kaynağı olan üretim. Ama üretiminde güvenceye alınmasında en temel argüman vergi” dedi. Ülkemizdeki mali disiplinin köklü bir geleneğe sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, “Sadece 19.yy da değil, hatta Osmanlıyla da sınırlanamayacak kadar derinliği olan bir alanı temsil ediyorsunuz. Tarihte ilk bütçe denemeleri Osmanlı tarihi bakımından söyleyebilirim ki Fatih Sultan Mehmet zamanında ortaya çıkıyor” dedi. “Biz İstanbul Üniversitesi olarak sizlerin sayesinde kendimize olan özgüvenimiz çok yüksek. Bu sadece bir slogan olarak değil, Türkiye’nin en idealist gençlerini misafir ediyoruz” diyen Prof. Dr. Ak, “Biz hem gençleri eğitmek ama eğitirken de o sektörlerle işbirliğini, iletişimini canlı tutmakla kendimizi görevli kabul ediyoruz. Bu yönüyle üniversitemizde vergi alanında birçok değerli ve öncü çalışmalarda yapılmıştır” dedi. Bugün yapılan toplantının iki önemli kısmının vergi ve dijitalleşme olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ak, toplumun hemen her ferdini ilgilendiren hizmetin vergi bürokrasisinin sürdürdüğünü ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar’ın yaptığı panelin moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Ateş Oktar üstlendi. Panelde, “Gelir İdaresinde Dijital Dönüşüm Çalışmaları”, “E-Vergi Uygulamalarının Hukuki Çerçevesi” ve “İnteraktif Vergi Uygulamaları” başlıkları ele alındı.

Haber: Hande Nur OCAK
Fotoğraf: İbrahim Can SELEN, Seyithan ER
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü